Tirpitz bunker / BIG architects

A 2.800m2 “invisible museum” to be created at a historic German WWII bunker in Denmark, by BIG architects

Commissioned by Museum Center Blåvand the new experimental cultural complex will be embedded into the dune landscape and integrate a bunker museum, an amber museum, a “histolarium” and a special exhibitions gallery within a single structure.

 

Upon arrival, visitors will first see the bunker until they approach through the heath-lined pathways and find the walls cut into the dunes from all sides and descend to meet in a central clearing. The courtyard allows access into the four underground gallery spaces that have an abundance of daylight even though they are literally carved into the sand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kronløb island / COBE architects

Designs for the new artificial island in the harbor basin of Copenhagen, Denmark, that will include houses, urban spaces, bridges and a large underground parking facility. The island will serve also as a stepping-stone between two new neighborhoods in the future city district and will break up the harbor basin into a number of intimate canals.

Kronløb island is an ongoing project by COBE architects.

cobe_architects__copenhagen-port-2

cobe__kronlob-island-1

cobe__kronlob-island-2

cobe__kronlob-island-3

cobe__kronlob-island-5

Megara Residence / TENSE Architecture

tense-architecture-residence-in-megara-20-830x420

Triangular private house located in the western part of greater Athens, Megara, Greece, designed by Tense Architecture Network (TAN).

Winner of Häuser Award 2016, 3rd prize for best house in Europe.

tense-architecture-residence-in-megara-03

tense-architecture-residence-in-megara 02

tense-architecture-residence-in-megara-04

tense-architecture-residence-in-megara-08

tense-architecture-residence-in-megara-09

tense-architecture-residence-in-megara-10

 

In plan, the residence is arranged within a triangle, whereas in section, it follows the natural inclination. Two open courtyards connected by an open-air corridor are opposed to two closed volumes (sleeping quarters next to the entrance, and the main living area) bridged with a glass-roofed ramp on the opposite side…(read more)

plan